Fiskeweekend på Runn

Fiskeweekend på Runn

april 25, 2017 Av av Sofie & Jonas

Dag 1

En linder arkip 460, 4 taggade fiskenördar och en rejäl laddning bullens korv och man har en perfekt fiskehelg att se fram emot! Denna helg var planerad sen ett par veckor tidigare och vi var verkligen förväntansfulla den här gången när vi körde upp till stugan ute på Runn. Väl framme blev det lite käk och sedan ett par timmars taktiksnack och tomteverkstad med våra beteshinkar inför morgondagens äventyr. Ingen av oss hade upplevt särskilt bra vårfiske än, det var dags för ändring!

Natten var snabbt förbi och efter lite kaffe och macka var det äntligen dags att bege sig ut. Ska tillägga att våra förhållanden var enligt följande: lågvatten (1 meter under normal nivån), under 3 grader i vattnet och 11-19 m/s. I princip alla våra planer inför dagen fick ersättas av nya idéer och dagen började trögt. Efter bara någon timma hamnade vi dåligt till mellan två öar rakt i ett blåshål och när vi gick på grund kändes det verkligen hopplöst, skulle vi inte kunna fiska alls idag? Vi tog oss loss efter ca 25 minuter. Kalla och irriterade åkte vi tillbaks till stugan och laddade batterierna med kaffe och kaka.

När vinden såg ut att lugna sig en aning var vi snabbt ute igen och nu kunde fisket börja!

Vi hittade en djuphåla med extremt mycket betesfisk och en del större bågar runt omkring, efter en kort stund högg det äntligen! Sterre var den första att kroka en fin, humöret och spänningen höjdes i hela båten. Bara att få se en fisk gör verkligen att det tänder till i kastarmen. Första fisken vill man såklart ha en bild på, men tyvärr så får inte Sofie första pris för “bra håvare” så fisken smet lite för tidigt, jaja!

Andra hugget går till Chrille, och nu känns det bättre! denna hugger på djupet och efter en liten stunds drillande får vi äntligen se en väldigt fin fisk! Den vägdes in på 5,24 kg och 94 cm

Nu hade vi verkligen hittat ett bra ställe där det står mycket fisk, inom 20 minuter lyckas vi ta upp 2 fiskar till, en 4kilos och en 3kilos. Tyvärr var det många hugg som resulterade i tappad fisk, men så jäkla roligt trots det!

 

Dag 2

Söndag och mycket mildare väder, idag skulle vi prova det vi fick hoppa över dagen innan. 15 minuters båtfärd för att komma till ett nytt ställe, vi skulle sedan avsluta dagen med att prova det stället vi fick så många kontakter dagen innan, det hinns endå inte så mycket mer då man ska ta sig hemåt till Uppsala och ladda inför jobbveckan.

Vi hade planerat att prova fisket i en mindre sjö som ansluter sig till stora Runn, när vi närmade oss “passagen” och vattnet blev grundare och klart fick vi syn på brax! Yess detta ser lovande ut. Vi glider långsamt igenom kanalen för att komma över till andra sidan, vi ser brax och tillochmed stim med stora sutare hela vägen in och några snipor bildar små moln i sanden kring båten. Väl inne i sjön försvinner fisken och vi kastar oss runt i 1-2 timmar utan en enda kontakt.

Klockan är efter lunch och vi bestämmer oss för att vända och åka tillbaks till djuphålan vi var vid dagen innan. Påväg ut ur passagen passar jag på att kasta med en mindre jigg, en snipa hade ju varit roligt att få åtminstonde. Jag får en kontakt efter bara något kast så jag slänger ut jiggen åt samma håll en gång till, och det skulle visa sig bli dagens och kanske årets överaskning! Jag gör ett kort mothugg och känner att den sitter, reagerar inte speciellt mycket, men det är ingen snipa iallafall. Stefan gör en perfekt håvning och alla utbrister att oj va stor den ser ut??

Vad fasiken?? Jag kollar ner i håven och instämmer att ja joo den kanske är större, 4-5 kg iallfall. Farsan börjar prata om 8kilo och jag fattar ingenting.. Inte förns jag har händerna nere i håven för att kroka ur den börjar benen skaka. Jag lyckas få ett grepp men släpper snabbt när den öppnar käften och skakar huvudet och jäääääklar den är fan stor ju! Vi det här laget darrar jag som ett asplöv samtidigt som jag skrattar och skriker att jag har panik om vartannat. Nu har jag tagit PB! När krokarna är ur får hon ligga kvar i håven och vila en stund medans jag återhämtar mig en smula. Sen var det dags för vägning och mätning, vilken häftig underbar känsla att äntligen få känna hur en redig gädda känns att hålla i!

Personbästa – 7,39 kg 104 cm

YESS!! säger jag bara. 2015 tog jag min första gädda som jag brytt mig om att väga, 5,2 kg. År 2016 klättrade jag upp några hundra gram och nu 2017 är jag över 7-sträcket, så coolt! Och bara på tredje passet för i år, vilken start!

Inte nog med att jag tog nytt PB, dagen fortsatte att bringa mig fiskelycka och jag tog upp en 3-kilos och två 5kilosfiskar till innan det var dags att packa ihop och köra hem till Uppsala igen. Totalt 8 fiskar upp i båten denna helg med en riktigt bra snittvikt och mycket fiskeglädje.

 

 

 

 

 

 

 

Den 20 Maj är vi tillbaka i Falun för att delta i Fiskekampen, med stora förhoppningar! Skitfiske =)