Gäddfiske med 2xPersonbästa

Gäddfiske med 2xPersonbästa

juli 4, 2017 Av av Sofie & Jonas

Söndag 2 Juli 2017, sjätte turen med nya båten och inte några speciella förväntningar, det har varit trögt fiske senaste veckorna. Vi hade planerat att köra en heldag så vi packade ner käk och lite varierande fiskeprylar, vi hade inte någon speciell plan för dagen, gädda är alltid givet med gös/abborrprylarna fick hänga med också.

Vattnet är nytt för oss och vi har inte skaffat något ekolod än så mycket tid har gått hittills på att leta ställen som ser bra ut (Eniro på sjön är till stor hjälp för att hitta djupkanter). En vecka tidigare hittade vi lite smågäddor i ett område så vi bestämde att vi börjar där denna Söndagen. Vi siktade in oss på en vik men när vi närmade oss såg vi en annan båt som hade hunnit före, men det fanns en till vik intill så vi svänger av mot den istället, tack andra båten!

Vi glider in och ställer oss på ena halvan av viken, det är hyfsat vindstilla och varmt som sjutton. Vi ankrar upp och börjar rodda spön. Jag (Sofie) blir klar med mitt spö först och väljer första draget för dagen – ett rödgult spinnerbait. Och detta är en historia som går rakt på sak, för jag hinner bara kasta en enda gång…

Det blir tvärstumt och jag gör mothugg – den sitter. Får ur mig ett litet “Yesss” och börjar tjuta till Jonas att jag har fisk. Jag kände direkt att detta var en modell större så jag ber Jonas plocka fram håven. Drillningen pågick inte speciellt länge, men jag kände att hon satt ordentligt och det tog en liten stund att montera håven så gäddan fick stånka lite, och jädrar vad den stånkade! Aldrig haft ett så böjt spö och den stod en bit ner så vi såg ingenting. När håven var redo pressade jag upp henne en aning tills hon spräckte vattenytan, sjukaste nacken jag sett!GäddaDet var solklart att jag tagit nytt personbästa, men hur mycket väger den? Jag såg på en gång att det inte är den längsta jag fått, men det är så fet! Nu var man bra skakis och förväntansfull – Vikten fastställdes till 8,3 kg och endast 98 cm lång!

Räknade inte med att slå mitt PB på 7,39 kg som jag tog bara för 2 månader sen REDAN! Gädda Swedish Pike

Efter lite muppiga foton och en sjuk känsla i kroppen fick hon simma tillbaka igen.

Gädda

Jonas börjar ivrigt att knyta klart taffsen på sitt spö som han inte hann göra innan eftersom jag lyckades kroka mitt nya pers på mitt första kast (hehe). Fisket var i full gång igen, fortfarande vindstilla och härligt varmt i luften! Efter ca 30 minuters kastande på samma spot vi stått sen vi kom lyfte vi ankaret för att flytta oss till mitten av viken. Ett par kast på den nya positionen och det hugger tag i Jonas spö – FISK!

Jonas konstaterar att nej det är en liten, slirbromsen var hårt ställd och efter mothugget följde gäddan med lätt. jag börjar veva in mitt drag snabbt för att ta fram håven, säkrare att köra med håv även om den är liten. När gäddan börjar närma sig båten händer något, slirbromsen börjar tappa lina. och jag ser hur spöt börjar buga om vartannat. “Nej det är nog en större” utbrister Jonas samtidigt som jag står beredd att håva. Inte förrns det är dags att håva upptäcker vi att den är MYCKET större än vi trott då håvöppningen nästan var för liten, den långa gäddan glider ur och det blir en liten panikscen i båten. Vi samarbetar och får ner gäddan tillslut. Det är samma klass som den förra. Jonas har GARANTERAT tagit personbästa idag han också, vilken lycka! Avkrokningen blev en liten magkittlare när vi såg att den hade krokat av sig själv precis när den landade i håven – phew. Dags för vägning och mätning.

Gädda

Denna fina gädda var 109 cm lång och vägde 9 kilo

Gädda

Gädda

Ja, vilken dag! Vi var ute i ungefär 8 timmar, och dessa två fiskar landade vi första timmen. Vi hade många hugg, några tappade och Jonas petade upp en liten rackare senare på dagen, men två Personbästa på samma dag, sjukt roligt! Vi har hittat första smultronstället, nu letar vi efter fler

Skitfiske/ Sofie