DIY mjukbeten (del 1) – En introduktion

DIY mjukbeten (del 1) – En introduktion

oktober 3, 2017 Av av Christian Bengtsson

Hej, Christian här. Mina första inlägg här på Swedish Pike kommer handla om mjukbeten. Hemgjorda mjukbeten för att vara exakt.

Fiske är en materialsport vilket kan kosta en hel del när man räknar på slitage, bottennapp etc. Utöver det har nog alla fiskare någon idé om ett mjukbete de skulle vilja fiska med men som inte finns att köpa. Varför då inte gjuta själv? (Kan inte heller säga att det känns helt fel att fånga fisk med beten man gjort själv)

40 cm gös krokat på hemgjort mjukbete.

Jag tänker skriva i tre delar, och i den här första delen kommer jag ta upp den utrustning som krävs för att börja gjuta själv samt de steg som finns i processen.

 

Utrustning

För att börja med mjukbeten krävs inte särskilt mycket. Enligt min åsikt är följande det absolut nödvändigaste (i ingen specifik ordning):

Mikrovågsugn, plastisol, RTV-silikon, material till att göra betesmodeller (t ex modellera), värmetålig/mikrovågssäker bägare och någon typ av låda att göra gjutformen i. That’s it.

Till vänster det som är nödvändigt (exklusive mikro). Till höger allt extra.

Det går att göra mer avancerade/detaljerade beten med lite extra. Lite av det jag har använt är t ex färgämnen, glitter, sandpapper och rattles.

 

Processen

  1. Tankesmedja – Detta är nog den viktigaste delen i att göra mjukbeten. Skissa mycket och tänk igenom vilket bete du vill göra. Litet eller stort? Realistisk eller fantasifullt? Hur ska det fiskas? Vilka fisksorter har du i åtanke?
  2. Modellfasen – Förbered en master som ska användas till gjutformen.
  3. Gör en silikonform – Näst sista steget innan det är dags att…
  4. Gjut dina egna beten!

Från idé (vänster) till rigg (höger)

Det var det för del ett. I nästa inlägg tänker jag beskriva min approach till modeller och hur jag gör min gjutform.

 

Tack och skitfiske på er!

Christian