DIY mjukbeten (del 3) – Ett mjukbete blir till

DIY mjukbeten (del 3) – Ett mjukbete blir till

oktober 17, 2017 Av av Christian Bengtsson

Det här inlägget blir det tredje och sista i serien om att göra hemgjorda mjukbeten (klicka på följande länkar för att läsa del ett och del två).

Nu med den färdiga gjutformen från förra veckans inlägg så kan vi äntligen börja gjuta lite beten!

 

Men först två väldigt viktiga saker att tänka på:

 • Plastisol blir väldigt varmt när det värms upp, det kan brännas riktigt ordentligt
 • Plastisol avger en hel del starka ångor vid uppvärmning så se till att jobba i ett välventilerat rum.

Allt på sin plats

Det är bra att ha all utrustning nära till hands innan du börjar gjuta; mikrovågsugn, ett x antal värmetåliga bägare (om det ska gjutas flerfärgade beten, eller mjukbeten med olika färger), långa metallföremål (bestick, skruvmejsel etc) att röra om med, plastisol, gjutformar och eventuellt pigment och glitter. Det är också bra att ha grytunderlägg att ställa bägarna med varm plast på och en behållare fylld med kallt vatten.

Förbereda plastisol för gjutning

Plastisol direkt från flaskan är mjölkfärgad med konsistens lite tjockare än vatten (åtminstone den sort jag använder). Innan den kan användas måste den värmas upp. Jag har sett videoklipp där man  använder spis och kastrull för det, men mikrovågsugnen är mycket enklare.

Under uppvärmningen går plastisolen igenom ett par olika stadier:

 1. Efter en stund börjar den sakta bli genomskinlig…
 2. Därefter klumpar den ihop sig och får en geléliknande konsistens…
 3. Efter ytterligare en stund återgår den till en lättrinnande vätska (och är fortfarande genomskinlig)

Det är viktigt att ta ut plastisolen då och då för att röra om, så att den värms upp jämnt.

I och med det så är den klar att användas! Det är nu det är en bra idé att blanda i färgpigment och/eller glitter för att få betet precis som du vill ha det (det är också häftigt att gjuta helt genomskinliga mjukbeten).

Tips #1: Skriv ned mängden plastisol samt hur mycket pigment och glitter du använder för varje batch. Då kan du gång på gång få till en specifik färg på dina mjukbeten.

Tips #2: Plastisol kan brännas vid när den värms upp. Detta blir extra uppenbart när det gäller genomskinliga beten; de blir då lite gulaktiga vilket inte är snyggt. Värm plastisolen i korta perioder (börja med högre effekt för att mot slutet sänka effekten) och rör om ofta. Då varje mikrovågsugn fungerar lite olika är det trial and error som gäller.

Mjukbeten utan tillsatt färg, den övre är gjuten med “bränd” plastisol

Låt oss gjuta mjukbeten

Då när vi har plastisolen klar så kan vi köra igång. Ställ fram gjutformen, häll i plastisolen försiktigt så inte alltför mycket spills utanför (även om det inte gör så mycket).

Vänta en liten stund till det satt sig. Ta därefter tag i den och lyft över den till behållaren med kallt vatten. Låt den ligga i några minuter till den säkert stelnat och sen lägg den någonstans för att torka.

Grattis, du har nu gjutit ditt första mjukbete!

Det ovan är det mest grundläggande i min mening. 

Ytterligare tips

 • Ska flera beten gjutas i rad så är det viktigt att plastisolen håller rätt temperatur/konsistens. Innan betet i formen flyttas till vattnet är det bra att köra plastisolen i mikron så att den inte börjar stelna.
 • Tiden det tar för betet att stelna tillräckligt för att flyttas till vattenbehållaren utan att förlora formen ökar ju fler beten som gjuts i rad, då silikonformen blir varmare.
 • Plastisol har en tendens att sjunka ihop när det svalnar (det är mer märkbart hos större mjukbeten). Fyll i lite mer plastisol i formen än vad du tror behövs.
 • Det händer att dina beten har så kallat skägg, överflödigt material från gjutningen ( exempelvis om formen fylldes för mycket). Använd en brytsbladskniv eller liten sax för att klippa bort överflödet.

 • Enklaste sättet att göra två-/flerfärgade beten är helt enkelt att ha minst två olika bägare med plastisol redo! Häll först i ena plastisolen, låt det precis stelna vid ytan och häll sedan i den andra. Det krävs en hel del jobb med mikron för att hålla alla bägare vid samma temperatur…
 • När dina mjukbeten har svalnat kan de modifieras som du vill. Exempelvis klippas till för att få en fork-tail, eller vad du nu önskar.

Tips #1: Plastisol kommer i olika typer. Jag har både “medium” och “soft” plastisol hemma som jag har laborerat med. Enligt min åsikt är för mjuk plastisol värdelöst, det är svårare att jobba med och betena rivs lättare sönder då fisken krokas.

Tips #2: Det finns hård- och mjukgörare för plastisol att köpa för att ändra dess konsistens efter att den stelnat. Jag testar mig fram än så länge.

Tips 3#: Gjuta tvåfärgade beten kan vara knepigt. Jag har flera gånger varit med om att mina beten delat på sig i skarven. I andra fall har båda plastisolen varit för rinnande och blandat sig för mycket vilket inte var snyggt. Övning ger färdighet hoppas jag.

Återanvända plastisol

Efter att ha gjutit klart dina mjukbeten så finns det säkerligen överflödig plastisol här och där; spill från gjutningen, trimmat skägg och såklart det som är kvar i bägaren där den först värmdes upp. Låt allt stelna, samla ihop det och spara i en burk eller liknande (viktigt: färgsortera!). Du har nu färdigblandad plastisol som kan värmas upp igen och användas för att gjuta fler mjukbeten. Du kan självklart klippa ned misslyckade beten i mixen och även beten som har tagit stryk under fisketurer.

Principen för att använda redan stelnad plastisol är densamma som för ny. Värm i mikrovågsugn, rör om då och då så det smälter ned jämnt och när konsistensen är den rätta är det bara att gjuta nya beten. Återvinning när det är som bäst.

Slutord

Då var det klart, tre delar om att göra hemgjorda mjukbeten.

Jag hoppas att någon har lärt sig någonting. Om det finns frågor om något specifikt (eller generellt) lämna kommentarer så kanske det blir ett framtida inlägg där jag svarar. Börja gjut och prova vad som fungerar för dig.

Längre fram vill jag prova att göra beten i tvådelade formar, formsprutade mjukbeten och ge mina beten lite mer karaktär (airbrushing är rätt coolt). När jag har tillräckligt med know-how kommer det med säkerhet upp fler inlägg!

För den som är nyfiken på att börja gjuta egna beten behövs material för att komma igång. Då jag är bosatt i Nederländerna kändes det vettigt att köpa från ett lokalt företag (Lureparts.nl, levererar också till Sverige). Jag är säker på att det finns bra svenska alternativ på Google.

I och med det, rigga era nygjorda mjukbeten och fånga lite fisk! Skicka gärna fångstrapporter med bilder.

Riggade med 3.5 g och krokar i storlek #1/0 samt #2/0

Söndagens tur för att prova de nya mjukbetena var en succé! Ovan är ett urval av fångsten

Tack och skitfiske,

Christian